Samo odzwyczajanie od cukru, w nadmiernych ilościach, trwa około trzech miesięcy.
Dla tego przedstawiam wam idealny deser, który nie posiada mąki i cukru a jest bardzo smaczny i słodki :)
Piernikowy sernik bez cukru i mąki
Składniki na spód:
- 50 g orzechów laskowych
- 50 g migdałów w płatkach
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g wiórków kokosowych
- 50 g orzechów włoskich
- 100 g masła
- 0.5 łyżeczki cynamonu
- 0.5 łyżeczki zmielonych goździków
- 0.5 łyżeczki kardamonu
- 0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
Wszystkie orzechy wrzucić do blendera i zmiksować na drobne okruszki/piasek. Dodać masło i przyprawy i wymieszać do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 21cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć masę orzechową. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno i boki formy, następnie schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Składniki na masę:
- 350 g twarogu półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 250 g serka mascarpone
- 3 jajka
- słodzik do pieczenia (według uznania zależy jak słodkie ciasta lubicie)
- 250 ml śmietany kremówki minimum 30%
- 3 łyżki mąki kasztanowej
- aromat rumowy do smakuy
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składanki umieścić w misce i miksować do połączenia. Należy uważać żeby nie wpuścić zbyt dużo powietrza do masy serowej bo inaczej nam sernik zbyt mocno wyroście i opadnie.
Masę serową wylać na schłodzony spód.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut lub do tzw suchego patyczka. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku a następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.
Przed podaniem oprószyć delikatnie kakao wymieszanym z cynamonem
Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
Przepis zaczerpnięty z bloga "moje wypieki" i został zmodyfikowany specjalnie pod moją dietę :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz