Pizza ze szpinakiem na marchewkowym spodzie jest bardzo dobrym substytutem klasycznej pizzy, i przy okazji ma przepiękne kolory :)
Składniki:
Spód:
- 3 szklanki tartej na średnich oczkach marchewki (750g)
- 2 szklanki tartego żółtego sera typu gouda (500g)
- 2 jajka (m)
- 3 łyżki mąki z jadalnych kasztanów (jeżeli nie macie to można bez :) )
- sól
- przyprawy do smaku (takie jak lubię, w tym wypadku oregano, czosnek i czarnuszka)
Góra:
- pieczarki 9 sztuk średniej wielkości
- szpinak świeży baby około 100g
- 1 cebula
- 0,5 szklanki startego sera do posypki
- dwie łyżeczki oleju z suszonych pomidorów
- czosnek
- tymianek
- sól i pieprz
- keczup (wyjątkowo)
Wykonanie:
Do miski wrzucamy wszystkie składniki na spód i mieszamy aż się połączą.Wykładamy "ciasto" na papier dopieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, pieczemy przez około 30 minut (aż się trochę zarumieni)
Gdy będzie miałko śliczny złoto pomarańczowy kolor, będzie idealne, wtedy trzeba zrobić rzecz dość ryzykowną lecz bardzo istotną, mianowicie trzeba przewrócić spód aby przepiekł się po obu stronach. Jest to bardzo ważne ponieważ to ciasto jest bardzo wilgotne i musi mocno odparować, inaczej będzie zbyt mokre i będzie się rozpadać pod ciężarem dalszych składników pizzy.
W tak zwanym między czasie kroimy cebulę i podsmażamy ją na łyżce oliwy z suszonych pomidorów, tak długo aż osiągnie złoty kolor. Następnie dorzucamy pokrojone pieczarki sól i przyprawy, które lubimy. Podsmażamy tak długo, aż odparuje woda z pieczarek. Gotowy farsz układamy na podpieczony, wysmarowany keczupem spód.
Następnie podsmażamy również szpinak razem z solą pieprzem i czosnkiem, potem układamy go na pieczarkach, posypujemy z wierzchu serem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni dosłownie na 10 minut, aby ser się roztopił i lekko zarumienił.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz