wtorek, 1 września 2015

Kotlety jajeczne z suszonymi pomidorami

Myślę, że większość z was miała styczność z kotletami jajecznymi, są one bardzo pożywne i rewelacyjnie nadają się na posiłek obiadowy. Klasyczne kotlety jajeczne zazwyczaj robione są ze szczypiorkiem i bułką tartą, niestety to drugie jest w moim przypadku całkowicie zabronione, więc postanowiłam przedstawić wam własną wersję potrawy z mojego dzieciństwa :)


Składniki

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • łyżka pasty z suszonych pomidorów z czosnkiem (lub drobno posiekane 4 suszone pomidory)
  • 3 liście świeżej bazylii
  • 3 łyżki tartego sera
  • 2 łyżki mąki migdałowej (mogą być drobno zmielone migdały)
  • 1 surowe jajko (całe)
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Ugotowane na twardo jajka ścieramy na tarce jarzynowej na najgrubszych oczkach, w ten sam sposób również ścieramy troszkę sera, mniej więcej cztery łyżki. Dodajemy do miski również przyprawy, posiekaną bazylię, suszone pomidor, mąkę migdałową, ząbek czosnku oraz surowe jajo. Całość mieszamy ze sobą i tworzymy okrągłe kotleciki. Smażymy je na oleju na złoty kolor.
Ja smażę je na oliwie z suszonych pomidorów co dodaje ciekawszego smaku kotletom. Uwielbiam je jeść razem z koncentratem pomidorowym, świetnie również pasują do buraczków lub kotletów z piersi z kurczaka :) wariantów jest wiele :)

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz