sobota, 3 października 2015

Coś słodkiego? Sernik piernikowy bez cukru i mąki

Myślę, że każda osoba, która była kiedykolwiek na diecie przechodziła ten straszny stan, nazywa się on "Mam ochotę na coś słodkiego". Niestety praktycznie każdy to przechodzi, ponieważ nasz organizm jest przyzwyczajony a wręcz uzależniony od cukru. Nawet nie zdajemy sobie sprawy jak dużo spożywamy węglowodanów prostych, fruktozy (występującej w owocach), laktozy (występującej w mleku), skrobi (występujących w ziemniakach i we wszystkich zbożach), w każdym posiłku spożywamy cukier, który na szczęście możemy ograniczyć bo wykluczyć go z diety w 100% się nie da, bo chyba byśmy musieli pić tylko wodę żeby go nie przyjmować, a to nie jest zbyt zdrowe.
Samo odzwyczajanie od cukru, w nadmiernych ilościach, trwa około trzech miesięcy.
Dla tego przedstawiam wam idealny deser, który nie posiada mąki i cukru a jest bardzo smaczny i słodki :)

Piernikowy sernik bez cukru i mąki




Składniki na spód:

  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g migdałów w płatkach
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g orzechów włoskich
  • 100 g masła
  • 0.5 łyżeczki cynamonu
  • 0.5 łyżeczki zmielonych goździków
  • 0.5 łyżeczki kardamonu
  • 0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
Wszystkie orzechy wrzucić do blendera i zmiksować na drobne okruszki/piasek. Dodać masło i przyprawy i wymieszać do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.

Tortownicę o średnicy 21cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć masę orzechową. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno i boki formy, następnie schłodzić przez 30 minut w lodówce.

Składniki na masę:

  • 350 g twarogu półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • słodzik do pieczenia (według uznania zależy jak słodkie ciasta lubicie)
  • 250 ml śmietany kremówki minimum 30%
  • 3 łyżki mąki kasztanowej
  • aromat rumowy do smakuy
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składanki umieścić w misce i miksować do połączenia. Należy uważać żeby nie wpuścić zbyt dużo powietrza do masy serowej bo inaczej nam sernik zbyt mocno wyroście i opadnie. 
Masę serową wylać na schłodzony spód.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut lub do tzw suchego patyczka. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku a następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.

Przed podaniem oprószyć delikatnie kakao wymieszanym z cynamonem
Przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

Przepis zaczerpnięty z bloga "moje wypieki" i został zmodyfikowany specjalnie pod moją dietę :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz