czwartek, 8 października 2015

Faszerowana cukinia

W naszej diecie musimy jeść dużo warzyw, ale ile można jest sałatki? Szybko mogą nam się znudzić, a do tego nie możemy dopuścić, tak więc zapraszam na faszerowaną cukinię :)

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 0,5 kg mielonego mięsa
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • świeża bazylia
  • 2 łyżki czerwonego pesto
  • oregano
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • pieprz czarny
  • 2 ząbki czosnku
  • tarta mozzarella
  • olej kokosowy

Przygotowanie:

Cukinię dzielimy w złóż na dwie części i wyciągamy łyżeczką pestki, stworzy się wtedy łódeczka w którą będziemy wkładać farsz. Posypujemy solą i odkładamy na bok.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju kokosowego następnie dodajemy pieczarki solimy i smażymy je tak długo, aż odparuje z nich woda. Gdy pieczarki odparują dodajemy do nich mięso mielone, gdy będzie widać, że nie jest już surowe dodajemy czosnek, pieprz, oregano, bazylię oraz pesto chwilę dusimy i gotowy farsz odstawiamy na bok.
Wracamy do cukinii. Posolona cukinia zrosi się, należ ją osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie posypujemy ją odrobina pieprzu i oregano, potem nakładamy farsz na sam koniec posypujemy tartym serem.
Wrzucamy do piernika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz